שחזור שד בעזרת שתלי סיליקון
שחזור עם שתל סיליקון הוא השחזור הנפוץ ביותר לאחר כריתת שד. הוא מתאים מתאים יותר לנשים עם שד לא גדול יחסית שלא עברו הקרנות בעברן.
שחזור עם שתל סיליקון בשני שלבים
בעבר היה שחזור השד מתבצע בשני שלבים, כאשר בשלב ראשון, עם סיום כריתת השד, הכירורג הפלסטי היה מכניס מותחן רקמות ריק מתוכן אל מתחת לשריר. מותחן הרקמות הוא מעין בלון עשוי סיליקון שעל גביו יש פומית ניפוח.
לאחר הניתוח, האשה היתה מגיעה למרפאה לסדרה של ניפוחים של מותחן הרקמות. בהדרגה, אחת לשבוע או לשבועיים, היה המותחן מנופח עד לגודל הרצוי. תפקידו של המותחן היה לבנות כיס לשתל הסיליקון העתידי. תקופת הניפוח נמשכה כשלושה חודשים. לאחר מכן האשה היתה מנותחת בפעם השניה, אז המותחן היה מוצא מהגוף ובמקומו היה מוכנס שתל סיליקון. באותו הניתוח הינו מתקנים במידת הצורך גם את השד השני לצורך סימטריה.
כיום ניתוח בשני שלבים הוא נדיר יותר ומתבצע במצבים בהם
- בזמן ריקון השד העור שנשאר סובל מירידה באספקת החמצן. במצבים כאלה יותר בטוח לבצע את השחזור בשני שלבים. כך אנו מאפשרים לעור להחלים מטראומת הכריתה.
- מצבים בהם האשה עברה כריתת שד לפני זמן רב וכעת מעוניינת בשחזור. מצב זה נקרא שחזור מאוחר והוא דורש הכנסת מותחן בשלב ראשון על מנת למתוח את העור וליצר עור חדש בכמות מספקת לכסות שתל סיליקון. המותחן מוכנס בניתוח פשוט, מנופח אט אט כדי למתוח את העור ובשלב שני מוחלף בשתל סיליקון.
שחזור עם שתל סיליקון בשלב אחד
מרבית הנשים העוברות שחזור שד יכולות לעבור אותו בשלב אחד. כלומר, להכנס לניתוח הכריתה עם השד שלהן ולצאת ממנו עם השד המשוחזר באופן מושלם.
שחזור בשלב אחד עם שתל סיליקון נעשה בדרך כלל הודות ליריעה גמישה הנקראת ACELLULAR DERMAL MATRIX. מדובר בעור ממקור הומאני (מבני אדם) או ממקור של חזיר או עגל, שעובר תהליך ארוך של הוצאת התאים ממנו כך שבסוף התהליך נותרים רק סיבים של רקמת חיבור ביריעה, ללא תאים. היריעה הזו היא גמישה מאד. היא עוטפת את שתל הסיליקון בחלקו התחתון (בחלקו העליון הוא מתחת לשריר) ובגלל גמישותה ניתן להכניס מתחתיה את שתל הסיליקון הסופי, כך שאין צורך במותחן.
שחזור שד על ידי רקמה עצמונית
שחזור שד מרקמות עצמוניות של האשה מתאים לנשים ששתלי סיליקון פחות מתאימים להן: נשים עם חזה גדול או נשים לאחר טיפולי הקרנות. בנוסף הווא מתאים לנשים שלא מעוניינות מסיבות שונות בשתל סיליקון. מדובר בשחזורים מורכבים יותר הדורשים דרגה גבוהה יותר של מיומנות טכנית.
שחזור שד עצמוני מדופן הבטן
שחזור שד מדופן הבטן הוא השחזור הנפוץ ביותר מבין השחזורים העצמוניים. בשחזור זה אנו מנצלים את העור והשומן העודף שיש להרבה נשים לאחר לידות. השומן של דופן הבטן יודע לחקות בצורה הטובה ביותר את הרכות והצניחה הטבעית של רקמת השד.
הטכניקה הניתוחית
בניתוח אנו מסירים את עודף העור והשומן של דופן הבטן מגובה הטבור ומטה, די בדומה למתיחת בטן ומשתמשים בו על מנת לבנות ממנו שד חדש. קיימות שתי דרכים לביצוע הניתוח:
TRAM FLAP: (TRANSVERSE RECTUS ABDOMINIS MUSCLE FLAP)
זוהי הדרך הישנה יותר לביצוע הניתוח. בדרך הזו אנו מעבירים את העור והשומן דרך תעלה תת עורית מדופן הבטן אל איזור השד. אספקת הדם לעור ולשומן מגיעה מאחד משרירי הבטן אותו אנו מעבירים ביחד איתנו. את מקומו של השריר שלקחנו מדופן הבטן מחליפה רשת חזקה.
DIEP FLAP: DEEP INFERIOR EPIGASTRIC PERFORATOR FLAP
זוהי הדרך החדשנית יותר לביצוע שחזור שד מדופן הבטן. מעטים הרופאים שיודעים לבצע אותה. דר' משולם התמחתה בשיטה זו בטורונטו, קנדה. בשיטה הזו אנו מנתקים את הרקמה מדופן הבטן מבלי להקריב את אחד משרירי הבטן. העור והשומן של דופן הבטן מועברים לבית החזה עם כלי דם קטן שמזין אותם. את כלי הדם הקטן אנו מחברים מחדש לכלי דם בבית החזה על מנת שיזינו את הרקמה שהועברה. הטכניקה הזו דורשת מיומנות מיקרוכירורגית של חיבור כלי דם קטנים תחת מיקרוסקופ והיתרון הגדול שבה הוא שדופן הבטן לא נפגעת בזמן הניתוח שכן אנו לא מקריבים את השריר מהבטן.
טרם הניתוח
קודם לניתוח יש לבצע בדיקות שונות לרבות בדיקת סי-טי של דופן הבטן על מנת לבחון את מהלך כלי הדם בדופן הבטן. נבחן את כמות עודף העור ועודף השומן והאם די בהן לצורך בניית שד חדש. נבחן את גודל וצורת השד הבריא על מנת לבנות שד דומה לו ככל האפשר.
מהלך הניתוח וההחלמה
ניתוח לשחזור שד מדופן הבטן הוא ניתוח ארוך הנמשך כשמונה שעות ואפילו יותר. ההחלמה היא ארוכה יותר מזו של שחזור עם שתל סיליקון. משך האישפוז בבית החולים הוא כחמישה ימים. יש לקחת חופשת מחלה של כשלושה שבועות עד חודש. הזמן עד לחזרה לפעילות גופנית הוא כששה שבועות.
סיבוכים שיתכנו אחרי ניתוח לשחזור שד עם רקמה מדופן הבטן
הסיבוך הקשה ביותר הוא כאשר אספקת הדם לרקמה אינה תקינה. במצבים כאלה יש סיכון לנמק של השחזור כולו או חלקו וכשלון של השחזור.
סיבוכים נוספים שיתכנו הם חוסר ריפוי באיזור מסויים בצלקת הבטנית, בקע או חולשת דופן הבטן.
שחזור שד עצמוני מעור ושריר מהגב
LATTISSIMUS DORSI MUSCULOCUTANEOUS FLAP נשים רזות שעברו טיפולי הקרנות ולא יכולות לעבור שחזור שד עם שתל סיליקון ומצד שני אין להן די רקמת שומן בדופן הבטן כדי לבנות ממנה שד מתאימות לשחזור עם רקמת עור ושריר מהגב. השריר ועליו אי של עור מועברים מאיזור הגב דרך תעלה בבית השחי אל השד על מנת לבנות מהם שד חדש. תחת הרקמה נכניס שתל סיליקון קטן כדי לתת תוספת קטנה של נפח.
פעמים רבות יש צורך בשני שלבי ניתוח. בשלב הראשון נעביר את מתלה העור והשריר מהגב לאיזור השד ונכניס תחתיו מותחן רקמות. בביקורים במרפאה לאחר מכן ננפח את המותחן עד שנגיע לגודל הרצוי ואז בשלב שני, מספר חודשים לאחר מכן נחליף את המותחן בשתל סיליקון ואם צריך נתקן את הצד השני כדי להביא לסימטריה טובה יותר.
משך הניתוח הוא כארבע שעות. בסופו ישנה צלקת אלכסונית או רוחבית בגב. מקובל להשאיר נקזים בגב ובאיזור השד.
משך האישפוז הוא כשלושה ימים וחופשת המחלה הנדרשת היא כשלושה שבועות עד חודש ימים. עד לחזרה מלאה לפעילות גופנית מלאה יעברו כששה שבועות.
סיבוכים שיתכנו לאחר שחזור מהגב הם בעיקר : צלקת רחבה ולא יפה בגב, נוזל המצטבר תחת הצלקת בגב אותו יש לנקז (סרומה).
שחזור פטמה
נשים רבות שעוברות שחזור שד נעצרות בשלב שלפני שחזור פטמה ולא מבצעות את השלב האחרון. אני ממליצה בחום לבצע את שחזור הפטמה. מדובר בניתוח קצר הנמשך כעשר דקות בהרדמה מקומית.
הפטמה החדשה נוצרת מהעור של השד המשוחזר. תחת הרדמה מקומית אנו מסובבים פיסת עור קטנה במיקום המתאים ויוצרים מבנה תלת מימדי של פטמה. מיד לאחר הניתוח האשה משוחררת הביתה. משך הזמן עד לריפוי מלא של הצלקות הוא כשבוע ימים. את הצבע הכהה של הפטמה והעטרה ניתן לקעקע כשלושה חודשים לאחר שחזור הפטמה בצבע שמתאים לצבעם בצד הבריא.
שחזור שד חלקי לאחר הוצאת גוש- אונקופלסטיקה
הוצאת גוש מהשד (למפקטומי) עלולה להותיר עיוותים ניכרים בצורת השד במצבים בהם הגידול הוא גדול ביחס לרקמת השד או כאשר הגידול נמצא ברבעים התחתונים של השד. העיוותים הללו עשויים להחמיר לאחר טיפולי ההקרנות.
תיקון העיוותים לאחר שנוצרו הוא בעייתי והטיפול הנכון ביותר הוא לנסות למנוע אותם. מעורבות של פלסטיקאי בזמן הוצאת הגוש תפחית את הסיכון לעיוות.
מהי אונקופלסטיקה?
אונקופלסטיקה הוא השם שניתן לטכניקות הניתוחיות בהן אנו משתמשים כדי למנוע את העיוות הצפוי לשד בזמן הוצאת גוש.
אנו משתמשים בטכניקות שונות של ניוד רקמות בתוך השד או מסביב לשד על מנת למלא את החסר שנוצר בעקבות הוצאת הגוש. הטכניקות הן רבות ותלויות במידה רבה במיקום החסר, גודלו ורקמת השד שסביבו.
ניתוח השד השני – בדרך כלל הוצאת הגוש ועיצובו מחדש של השד משנה את גודלו וצורתו דבר המצריך טיפול גם בצד השני, הבריא, בין אם בהגדלת החזה, הקטנתו או הרמתו.
משך הניתוח הוא קצר יחסית, כשעה וחצי בנוסף למשך הזמן של הוצאת הגוש על ידי הכירורג. משך האשפוז הוא כיממה עד שתיים וההחלמה היא מהירה יחסית, כשבוע ימים. לאחר הניתוח מומלץ להשאר בחזיית ספורט, יום ולילה לחודש ימים.
הסיכונים בניתוח אונקופלסטיקה הם בדומה לכל ניתוח אסתטטי אחר: דימום, זיהום, החלמה איטית של הצלקות וירידה בתחושה בפטמה שבדרך כלל חולפת מעצמה.
אין לבצע הניתוח בנשים מעשנות באופן פעיל שכן הסכנה לפגיעה באספקת הדם לשד היא גבוהה והסיכון לסיבוכים כמו נמק של הפטמה או רקמה אחרת בשד הוא גבוה.